FIGYELEM!!!
NyitólapPolgár Info portálok helye országszerteHelyi, országos hírekBelépésRegisztrációFórum
 
Bemutatkozás
· Városunkról
· Gazdaságunk
· Történelmünk
· Kultúránk
· Hagyományaink
· Hivatalok
· Kapcsolat, Impresszum

 
Hírek
 · Helyi hírek
 · Belföld
 · Külföld
 · Kultúra
 · Szabadidő
 · Tudomány
 · Hagyományok
 · Publikációk
 · Életmód
 · Civil kurázsi
 · Magazin

 
Menük
· Főoldal
· Apróhirdetés
· Bannerek
· Bemutató oldalak
· GYIK
· Hirdetések
· Hírek archívuma
· Hírküldés
· Keresés
· Letöltések
· Magyar termék
· Naplók
· Olvasóink web ajánlata
· Országos Polgár Info
· Sakk
· Statisztikák
· Szavazások
· Személyes üzenetek
· Top 10
· Visszajelzés

 
Keresés itt 
Média partnerek


 
Számláló
Összesen


találatot kaptunk az oldal indítása óta:

 
Országos támogatóink

 
Támogatók
Ez itt az Ön hirdetésének a helye
Mosolygás 

 
Krasznahorka várát csak jövõre nyitják meg újra
Helyi hírek

Felvidék-szerte több helyen jótékonysági koncerteket, gálákat szerveznek. Civil szervezetek, alapítványok indítottak gyűjtést a Krasznahorka várának felújítására.Lázár Éva igazgatónő a Felvidék.mának adott interjújában elmondta, hogy a Nemzeti Múzeum hivatalos számlája mellett civil kezdeményezések is elindultak a felújításhoz szükséges pénz összegyűjtésére. Számlájukra már érkeztek adományok fizikai személyektől és a jövőre való tekintettel úgy gondolja, hogy a gyűjtések összege is erre a számlára lesz átutalva.
A Rimaszombatban, május 9-én megvalósult jótékonysági gálának köszönhetően befolyt összeggel is ezt tervezik a szervezők. A gálán ő maga is részt vett, és beszéltek erről a lehetőségről. Mivel készpénzt nem fogadhat el, ily módon tudja elképzelni a támogatások fogadását. A számlájukon - melyet külön Krasznahorka várának felújításához nyitottak - az összegyűlt összeget kizárólag erre a célra fordítják majd, ezzel el kell számolnia. A biztosító felmérése szerint a kár 8 millió euró. A Nemzeti Múzeum szakértői véleménye a kár nagyságáról csak május végére fog elkészülni.

Jelenleg az alsó vár, a Rákóczi traktus befedésén dolgoznak, ezen a héten állítják helyre az áramvezetékeket, a villámhárítót és a biztonsági rendszert. A műemlékvédők május 10-11-i látogatásukkor döntöttek arról, hogy a Rákóczi traktust bécsi cserepekkel fedik be, mert eredetileg is cserép teteje volt. A felső vár és a tornyok befedéséről még nem született döntés. A középső és alsó várrész, a Franciska és Rákóczi traktus belsőterei kevésbé károsultak. A Nemzeti Múzeum vezetősége 2013 nyarára jósolja a vár ezen részeinek megnyitását a látogatók számára. Most intézik az építkezési engedélyt. A kivitelező céget a beszerzési törvénnyel összhangban kell majd kiválasztaniuk, mely időbe telhet. Lázár Éva igazgatónő elmondása szerint a felső váron nagyobbak a károk, a tető és a mennyezet rendbetétele komplikáltabb lehet, valamint a belteret is meg kell majd oldaniuk. Ideiglenesen fatető szerkezettel oldották meg a befedését. Várhatólag 2-3 év is eltelhet, míg felújítják és a tárlat is visszakerül a helyére.

Május 17-én, csütörtökön 10.30-tól kerül sor a Fesd le Krasznahorkát című jótékony célú járási gyermek képzőművészeti verseny kiértékelésére és a kiállítás megnyitójára a Rozsnyó - Gömöri Művelődési Központ (GOS) Galériájában (Betléri u. 8.). A kiállítás június végéig látogatható.

Forrás:BB, Felvidék.ma
Rozsnyói Polgár Info

Dátum: 2012. May 18. Friday, 14:17 Szerző: beikk
 
 
Kapcsolódó linkek
· Cikk keresés: Helyi hírek
· Írta: beikk


A legolvasottabb cikk ebben a rovatban: Helyi hírek:
A rozsnyói Kossuth-szobor története


 
Cikk értékelése
Átlagolt érték: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a cikket:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz 
Beállítások

 Nyomtatható változat  Nyomtatható változat

 Küldd el levélben!  Küldd el levélben!


Minden megjegyzés a szerzők tulajdona. A megjegyzések tartalmáért felelősséget nem vállalunk.

Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj!

Web site powered by PHP-NukeRSS 2.0 NewsRSS 2.0 ForumsRSS 2.0 DownloadsRSS 2.0 Links
Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások szerzőik tulajdonai, minden más tartalom: © 2007 Polgár Info. Minden jog fenntartva.

PHP-Nuke alapú webportál

Wolf Studio