FIGYELEM!!!
NyitólapPolgár Info portálok helye országszerteHelyi, országos hírekBelépésRegisztrációFórum
 
Bemutatkozás
· Városunkról
· Gazdaságunk
· Történelmünk
· Kultúránk
· Hagyományaink
· Hivatalok
· Kapcsolat, Impresszum

 
Hírek
 · Helyi hírek
 · Belföld
 · Külföld
 · Kultúra
 · Szabadidő
 · Tudomány
 · Hagyományok
 · Publikációk
 · Életmód
 · Civil kurázsi
 · Magazin

 
Menük
· Főoldal
· Apróhirdetés
· Bannerek
· Bemutató oldalak
· GYIK
· Hirdetések
· Hírek archívuma
· Hírküldés
· Keresés
· Letöltések
· Magyar termék
· Naplók
· Olvasóink web ajánlata
· Országos Polgár Info
· Sakk
· Statisztikák
· Szavazások
· Személyes üzenetek
· Top 10
· Visszajelzés

 
Keresés itt 
Média partnerek


 
Számláló
Összesen


találatot kaptunk az oldal indítása óta:

 
Országos támogatóink

 
Támogatók
Ez itt az Ön hirdetésének a helye
Mosolygás 

 
III. Pásztortalálkozó a krasznahorkai uradalomban
Helyi hírek

A találkozó két napos lesz, melyre 2012. június 15-16 - án kerül sor, Várhosszúréten a Buzgó-fogadóban és környékén.A Gömöri Kézművesek Társulása, a Meseszínház, a Bódva-völgyi és Érchegységi Kulturális Központ és a Csemadok Várhosszúréti Alapszervezete Pásztorok öröksége, Pásztorok áldomása címmel, idén is megszervezi, immár 3. alkalommal a pásztortalálkozót, melyen megelevenedik a dombvidéki pásztorok továbbélő tudománya és hagyománya. 

Június 15-én, az első nap, pénteken 10 órától kerül sor a Pásztorok öröksége - mesemondók, furulyások - dudások, népdalénekesek és táncosok versenyére. Majd este 18.30-kor nyitják meg Gyetvai Zoltán fotói és a gömöri pásztorok csengői kiállítást, melyet Juhász Zoltán és barátai furulyás - dudás koncerte követ. A szórakozni vágyók akár késő éjszakáig is részt vehetnek a táncházon a Dűvővel.

Június 16-án, szombaton már pirkadatkor a pásztortűz megrakására kerül sor, pásztor toborzóval egybekötve. Reggel jellegzetes pásztorételeket fognak készíteni, majd birkanyírásra, sajtkészítésre került sor. A délelőtt folyamán pásztorművészeti vásárra látogathatnak el az érdeklődők. Mindeközben Gyermekek pásztorudvara címmel a program keretén belül lehetőségük lesz a látogatóknak az állatokkal közelről megismerkedniük, megsimogatniuk, valamint a játszóudvaron szórakozniuk pásztorok módjára. Mindeközben fellépnek a várhosszúréti, krasznahorkaváraljai, hárskúti, jólészi, Berzéte - kőrösi és Simonyi népdalkörök. Ezen kívül furulyán, flótán, tárogatón, dudán és citerán szállnak fel pásztordallamok. A délelőtt folyamán az érdeklődők még Baranta bemutatón, kiállításon és mozizáson vehetnek részt. A délután folyamán valósul meg a pásztorok ünnepélyes bevonulása és a Pásztortűz őre cím odaítélése. A délután közreműködnek Koncz Károly György és a férfi népdalkörök, valamint Agócs Gergő és a pásztorok igazi "fínom" nótázása lesz hallható. Napnyugtakor a Pásztorok áldomása címmel gálaműsorra kerül sor a pásztorok tiszteletére, melynek keretében pásztorok, zenészek, versenyekben kiváló mesemondók, furulyások, dudások, énekesek, táncosok, többek közt az Ilosvai Selymes Péter, Búzavirág és Borostyán néptáncegyüttesek, valamint Fitos Dezső és barátai táncegyüttes lépnek fel. Az est fénypontja Szvorák Katalin Vetessék ki szóló szívem című koncertje lesz. Majd éjfélkor elhangzik a pásztorok imája, melyet hajnalig tartó muzsikálás, szórakozás követ.

Az idei pásztortalálkozó a Terra Incognita elnevezésű projekt keretén belül valósul majd meg, melyet a Bódva - völgyi és Érchegységi Kulturális Központ, Kassa Megye, Várhosszúrét önkormányzata, a Nemzeti Kulturális Alap, a Gömöri Kulturális Központ, a Szlovák Kormányhivatal és a History Fundation Gemeriensis is támogat.

Forrás:BB, Felvidék.ma
Rozsnyói Polgár Info

Dátum: 2012. May 31. Thursday, 13:54 Szerző: beikk
 
 
Kapcsolódó linkek
· Cikk keresés: Helyi hírek
· Írta: beikk


A legolvasottabb cikk ebben a rovatban: Helyi hírek:
A rozsnyói Kossuth-szobor története


 
Cikk értékelése
Átlagolt érték: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a cikket:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz 
Beállítások

 Nyomtatható változat  Nyomtatható változat

 Küldd el levélben!  Küldd el levélben!


Minden megjegyzés a szerzők tulajdona. A megjegyzések tartalmáért felelősséget nem vállalunk.

Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj!

Web site powered by PHP-NukeRSS 2.0 NewsRSS 2.0 ForumsRSS 2.0 DownloadsRSS 2.0 Links
Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások szerzőik tulajdonai, minden más tartalom: © 2007 Polgár Info. Minden jog fenntartva.

PHP-Nuke alapú webportál

Wolf Studio